פחמימה

פחמימה

דבש מורכב כמעט אך ורק מפחמימות וממים

פחמימה – תכונות ושימושים

פחמימות הן קבוצת תרכובות אורגניות. הפחמימות הן משפחת התרכובות האורגניות הנפוצה ביותר ותאית היא התרכובת האורגנית הנפוצה ביותר.

הפחמימות חיוניות לכל היצורים החיים. לפחמימות ארבעה תפקידים בעלי חשיבות עליונה בביולוגיה:

בנייה – מבנים פיזיים רבים, במיוחד בעולם הצומח, עשויים הפחמימות (בעיקר תאית ועמילן).

זיהוי תאים – פחמימות נמצאות על-גבי הממברנה החיצונית של רוב התאים. הן משמשות מעין “תעודת זיהוי” של התא באלפי תהליכים ביולוגיים.

ללא זיהוי זה לא הייתה כלל מתאפשרת פעולתה של מערכת החיסון, למשל.

בטבע מייצרים הצמחים את הפחמימות הנחוצות להם מהפחמן הדו-חמצני שנקלט מהאוויר ומהמים שהם קולטים מהקרקע. את אלה הצמח מקבע אחד לשני בעזרת אור השמש בתהליך הפוטוסינתזה. התהליך המטבולי של הקיבוע עצמו נקרא מעגל קלווין.

סוגי פחמימות

חד סוכרים: לקבוצת החד סוכרים שייכות מולקולות המכילות קבוצה קטונית או אלדהידית אחת. המונוסכריד הנפוץ ביותר בטבע הוא מכיל שישה פחמנים ונקרא D-גלוקוז או בשמו האחר דקסטרוז. לרוב מונוסכרידים בעלי יותר מארבעה פחמנים ייטו להסגר לכדי טבעת.

אוליגו סוכרים: אוליגו סוכרים מכילים שרשרת קצרה של חד-סוכרים המחוברים בקשר בעל תכונות נבדלות הנקרא גשר גליקוזידי.

האוליגו סוכרים הנפוצים ביותר הם דו-סוכרים, סוכרים בעלי שתי יחידות חד-סוכר. דוגמה טיפוסית לדי-סכריד הוא סוכרוז: דו סוכר המכיל D-גלוקוז המחובר ל-D-פרוקטוז. בתא החי כאשר אוליגו סכריד מכיל יותר משתי יחידות הוא יחובר למולקולה אחרת כמו חלבון או שומן.


פירות הם עשירים בפחמימות
בטטה
הירקות(ובמיוחד שורשים – עשירים בפחמימות

סטריאוכימיה של חד סוכרים

לנושא הסטריאוכימיה בפחמימות חשיבות רבה. רובן המוחלט של הפחמימות הן כיראליות, ולפיכך מתקיימות כסטריאואיזומרים שונים.

ככל שעולה מספר אטומי הפחמן בפחמימה, כך מתרבות האפשרויות לאיזומריה.

פחמימות ידועות רבות הן למעשה איזומרים האחת של השנייה: גלוקוז וגלקטוז, למשל.

נהוג לצייר את נוסחת המבנה של הסוכרים באמצעות היטלי פישר, כפי שניתן לראות בתרשים הגלוקוז משמאל.

פחמימות כמקור אנרגיה בגוף

קיימת חשיבות רבה לצריכת פחמימות לצורכי אנרגיה. כאמור, תחילת התהליך בתוך התא היא גליקוליזה -תהליך אנארובי, כלומר ללא צריכת חמצן, היוצר חומצה פירובית, שהיא טריוז .

בהמשך, הגוף שורף את פחמימות לצורך ייצור אנרגיה .

הגבלה של פחמימות בתזונה תוביל להרזיה על ידי ייצור אנרגיה משומנים, אולם היא גם עשויה להיות מסוכנת.

במצב של חסר פחמימות, חל שינוי בהפקת אנרגיה משומנים: אלו הופכים בכבד לתוצרי ביניים בשם גופי-קטון שמגיעים לזרם הדם ולרקמות הגוף כמקור אנרגיה זמין. מצב זה נקרא קטוזיס, ועשויה להוות גורם להתפתחות חמצת (קטואצידוזיס).

הגבלה חמורה של פחמימות ושומנים בתזונה עלולה להוביל לייצור אנרגיה מפירוק חלבון.

הדבר עשוי להוביל לכחשת דלדול שריר קיצוני Marasmus.

צריכה עודפת של פחמימות

אם הגוף מקבל יותר פחמימות ממה שהוא צריך למען הפקת אנרגיה, הוא הופך את העודפים לשומן המצטבר בו.

סוכר מזוקק גם פוגע בבריאות השיניים, היות שחיידקים הנמצאים בפה מפרקים אותו לתועלתם, ובתהליך מפרישים חומצה אשר פוגעת בשיניים.

נטען כי פחמימות שמקורן במזון צמחי ( פירות , ירקות , מעט דגנים וקטניות) אינן מזיקות, בניגוד לפחמימות שמקורן במזון מעובד (פסטות, לחמים, סוכרים מזוקקים, ממתקים ועוד).

אולם צריכת פחמימות גבוהה מעבר לצורכי האנרגיה של הגוף, גורמת להשמנה ועלולה לגרום לסכרת.

ב-1999 דווח כי בארצות הברית וברוב מדינות המערב כמחצית מכמות הקלוריות שהאדם צורך באות משומנים מרוכזים (רובם מן החי) ומסוכרים מזוקקים שהגוף הופך לשומנים.

זו אחת הסיבות המרכזיות להשמנת יתר.

דיווחים שפורסמו ב-2015–2016 מצביעים על השפעה ממושכת ומכרעת של תאגידי הסוכר והמשקאות, וחברות קוקה קולה ופפסיקו על הידע המחקרי בנושא נזקי הפחמימות לבריאות ועל הנחיות התזונה, באמצעות קשרי מימון שלא דווחו.

תוצאת תמונה עבור פחמימות

פחמימות הוא אחד מסוגי המזון שהם חשובים לבריאות שלנו ,מאכלים שעשירים בפחמימות – חיטה, שעורה, דגנים ושורשים כמו לחם, פסטה ותפוחי אדמה

תוצאת תמונה עבור פירות יש בהם פחמימות

התחיל שיחה
שוחח איתנו בוואטסאפ